W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody:
- nektarowe (kwiatowe),
- spadziowe,
- mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe).
W dzisiejszych czasach aż nazbyt często zdarza się, że chęć zysku przysłania nam inne wartości. Dotyczy to niestety również miodu, którego zakup może okazać się dużym wyzwaniem. Wynika to z pokusy jakiej ulegają niektórzy pszczelarze lub firmy, które aby zwiększyć swoje dochody fałszują miód.
Miód jest naturalną słodką substancją wytworzoną przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z żywych części roślin, które pszczoły zbierają, przebierają przez łączenie ze specyficznymi substancjami własnymi, składają, odwadniają, gromadzą i pozostawiają do dojrzewania w plastrach. Produkt ten może być płynny (patoka), lepki, lub skrystalizowany (krupiec).
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...