A A A

Miód pitny czwórniak klasyczny

Po 6 miesiącach oczekiwań nadszedł dzień, w którym mogłem sprawdzić, czy mój wysiłek się opłacał. Mam tu na myśli pracę związaną z produkcją miodu pitnego. Nadszedł dzień degustacji:-) We wrześniu 2015 r. z miodu z własnej pasieki "nastawiłem" trójniak i czwórniak. Słoje trafiły do piwnicy, aby zaszły procesy dojrzewania. Trójniak zostanie w niej jeszcze przez minimum pół roku, natomiast czwórniak, w związku z tym, że powinien dojrzewać od 6 do 8 miesięcy, został poddany próbie smaku. Próba okazała się bardzo zadowalająca. Otrzymałem wino półwytrawne o intensywnym miodowym aromacie i delikatnym smaku. Zrobiłem czwórniak klasyczny, czyli bez żadnych dodatków dlatego w smaku dominował właśnie posmak miodu.

Składniki:

- 3,5 szklanki mąki tortowej

- 4 jajka

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 2 łyżki przyprawy do piernika

- ¾ szklanki cukru

- 4 łyżki oleju

- 500 ml miodu

O zakorzenieniu tego szlachetnego trunku w naszej narodowej historii pisałem tutaj. Od momentu napisania ww. tekstu jestem bogatszy o jedno istotne doświadczenie – skosztowałem prawdziwego naturalnego klasycznego miodu pitnego z polskiego miodu. Podstawowe pytanie brzmi: skąd wziąć taki oryginalny miód pitny? Rozglądam się we wszystkich monopolowych, w których jestem (nie, nie jest w nich zbyt często:-) i jakoś nigdy nie rzucił mi się w oczy. Odpowiedź jest oczywista – trzeba go sobie zrobić:-) tak, tak – to najlepsze wyjście. A więc zrobiłem, skosztowałem i.. teraz to już zupełnie nie rozumiem dlaczego trójniaki i czwórniaki nie rządzą na polskim rynku alkoholowym. Bogata historia, duża dostępność polskiego miodu i wyśmienity smak – czy trzeba czegoś więcej żeby miód pitny zagościł na polskich stołach? Producenci nie spieszą się żeby zacząć jego produkcję na masową skalę, ale to nawet dobrze, bo inicjatywę mogą przejąć „zwykli” ludzie – produkcja miodu pitnego jest bardzo łatwa więc gorąco zachęcam do podjęcia tego słodkiego wyzwania!

Miód może wzbogacić smak lodów chałwowych - oto przepis:

Składniki na 1 litr lodów:

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego niegotowanego (300 g)

- pół szklanki pasty sezamowej tahini*

- 300 ml śmietany kremówki 36%

- 1,5 szklanki pełnego mleka

- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- 3 - 5 łyżek miodu

Składniki:

- Filet z kurczaka – około 0,5kg

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 łyżki miodu

- 1 cytryna

- zioła prowansalskie

- 2 ząbki czosnku

- Sól, pieprz