A A A

Składniki:

- Filet z kurczaka – około 0,5kg

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 łyżki miodu

- 1 cytryna

- zioła prowansalskie

- 2 ząbki czosnku

- Sól, pieprz

Sposób przyrządzenia

Przygotuj zalewę:

Wymieszaj oliwę z miodem, sokiem z połówki cytryny (drugą połówkę pokrój w plastry – będzie Ci potrzebna do obłożenia fileta). Dodaj czosnek posiekany lub wyciśnięty w prasce, zioła prowansalskie, sól i pieprz.

Umyty filet z kurczaka natrzyj zalewą, ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej pozostałą częścią zalewy.  Na wierzch połóż plastry cytryny.

 

fot. www.pszczeliskarb.pl

fot. www.pszczeliskarb.pl

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około godziny, aby uzyskać mniej więcej taki efekt:

fot. www.pszczeliskarb.pl

fot. www.pszczeliskarb.pl

Nasz miodowy filet możemy podawać z różnymi dodatkami. My wybraliśmy tradycyjne zestawienie z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej.

fot. www.pszczeliskarb.pl

fot. www.pszczeliskarb.pl

Smacznego:-)

Wykonanie- www.pszczeliskarb.pl

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież