A A A

Miód jest naturalną substancją, która ma różnorodne działanie lecznicze. Poszczególne rodzaje miodów polecane są na różne dolegliwości, a jego właściwości wynikają głównie z tego z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy.

Miód akacjowy

- charakteryzuje się najmniejszą zawartością pyłków w stosunku do innych miodów oraz niską aktywnością antybiotyczną

- pomaga w leczeniu nadkwasoty i zaburzeń przewodu pokarmowego i trawiennego oraz wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń.

- ułatwia zasypianie, wycisza niepokój wewnętrzny, wzmacnia wyczerpany organizm.

- jest polecany alergikom

 

Miód gryczany

- działa pomocniczo w schorzeniach układu krążenia - polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym z uwagi na dużą zawartość rutyny, substancji oczyszczającej naczynia. Może być stosowany prewencyjnie.

- jest pomocny przy złamaniach kości: sprzyja w odbudowie komórek kostnych- przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości.

- polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej,

- powinien być stosowany w stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.

- wzmacnia układ odpornościowy

 

Miód lipowy

- charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna

- działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, obniża gorączkę. Jest skuteczny w leczeniu grypy, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorób przeziębieniowych, anginy, zapalenia zatok, dróg oddechowych, stanów zapalnych oskrzeli i płuc. Zaleca się jego stosowanie w profilaktyce przeziębień

- łagodzi skutki stresu, działa lekko nasennie i uspokajająco

- zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach

 

Miód malinowy

- wspomaga leczenie niedokrwistości i nieżytu żołądka i jelit

- ma działanie przeciwmiażdżycowe

- wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca

- działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie, pomaga w leczeniu przeziębienia, stanów gorączkowych, schorzeń górnych dróg oddechowych

 

Miód mniszkowy

- działa pomocniczo w leczeniu chorób serca

- wspomaga leczenie żołądka, dróg żółciowych i wątroby, zwiększa efekt żółciopędny, a dzięki zawartej cholinie obniża poziom lipidów w wątrobie

- pomocny przy zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit

- ma wysoką aktywność biologiczną (czy biotyczną)

- zalecany przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych

- pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego

 

Miód rzepakowy

- zalecany przy leczeniu trzustki, nerek, wrzodów żołądka i dwunastnicy.

- m.in. dzięki największej zawartości glukozy pomaga w leczeniu stanów zapalnych wątroby, woreczka żółciowego i przewodu pokarmowego,

- wspomaga leczenie schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy

- obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie

- polecany przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych

- przyspiesza gojenie ran. W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.

 

Miód spadziowy

- posiada najwyraźniejszą aktywność bakteriobójczą i antybiotyczną

- niezwykle pomocny w schorzeniach dróg oddechowych (zwłaszcza miód ze spadzi iglastej), działa wykrztuśnie

- działa przeciwzapalnie, wspomaga system odpornościowy człowieka

- spośród innych miodów wyróżnia go bogactwo mikroelementów i pierwiastków śladowych (potas, fosfor, chlor, siarka, wapń, magnez i żelazo), dlatego znakomicie uzupełnia niedobory organizmu

- polecany w schorzeniach przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia

- zaleca się go osobom pracującym dużo przy komputerze

 

Miód wielokwiatowy

- ma działanie wielokierunkowe

- doskonale wzmacnia serce dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym

- polecany w stanach alergicznych dróg oddechowych (pomaga znosić i uodparniać się na alergie)

- skuteczny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego

- poleca się podawać dzieciom przy leczeniu przeziębień, grypy, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.

 

Miód wrzosowy

- wspomaga leczenie choroby przewodu moczowego, kamicy nerkowej i prostaty

- zalecany przy zapaleniu jelit i biegunce

- zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń

 

Miód leśny 

- wzmacnia system nerwowy

- poprawia samopoczucie

- zalecany przy przeziębieniach i schorzeniach na tle alergicznym

 

Miód faceliowy

- działa pomocniczo przy przeziębieniach i nieżycie żołądka

 

Miód nawłociowy 

- charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną

- polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, kamicy nerkowej, prostaty i zapaleniu jelit

- wspomaga leczenie grypy, kataru, przeziębień i biegunek

 

Miód koniczynowy

- jest pomocny przy zatrzymaniu moczu, w leczeniu biegunek, niedomagań przewodu pokarmowego, zapalenia oskrzeli

- zalecany przy wyczerpaniu nerwowym

- działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwzapalnie i moczopędnie

- ze względu na dużą zawartość fruktozy polecany jest przy cukrzycy

 

Przeczytaj też artykuł o właściwościach leczniczych miodu.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież