Miód jest naturalną substancją, która ma różnorodne działanie lecznicze. Poszczególne rodzaje miodów polecane są na różne dolegliwości, a jego właściwości wynikają głównie z tego z jakich roślin pszczoły zbierały nektar, spadź i pyłek kwiatowy.
Miód akacjowy
- charakteryzuje się najmniejszą zawartością pyłków w stosunku do innych miodów oraz niską aktywnością antybiotyczną
- pomaga w leczeniu nadkwasoty i zaburzeń przewodu pokarmowego i trawiennego oraz wrzodów żołądka, dwunastnicy, zapalenia błony śluzowej oraz stanów kurczowych jelita cienkiego i grubego. W chorobie wrzodowej przyspiesza regenerację tkanki, odnowę błony śluzowej, usuwanie nadżerek i owrzodzeń.
- ułatwia zasypianie, wycisza niepokój wewnętrzny, wzmacnia wyczerpany organizm.
- jest polecany alergikom
Miód gryczany
- działa pomocniczo w schorzeniach układu krążenia - polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym z uwagi na dużą zawartość rutyny, substancji oczyszczającej naczynia. Może być stosowany prewencyjnie.
- jest pomocny przy złamaniach kości: sprzyja w odbudowie komórek kostnych- przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości.
- polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej,
- powinien być stosowany w stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.
- wzmacnia układ odpornościowy
Miód lipowy
- charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna
- działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, obniża gorączkę. Jest skuteczny w leczeniu grypy, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorób przeziębieniowych, anginy, zapalenia zatok, dróg oddechowych, stanów zapalnych oskrzeli i płuc. Zaleca się jego stosowanie w profilaktyce przeziębień
- łagodzi skutki stresu, działa lekko nasennie i uspokajająco
- zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach
Miód malinowy
- wspomaga leczenie niedokrwistości i nieżytu żołądka i jelit
- ma działanie przeciwmiażdżycowe
- wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca
- działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie, pomaga w leczeniu przeziębienia, stanów gorączkowych, schorzeń górnych dróg oddechowych
Miód mniszkowy
- działa pomocniczo w leczeniu chorób serca
- wspomaga leczenie żołądka, dróg żółciowych i wątroby, zwiększa efekt żółciopędny, a dzięki zawartej cholinie obniża poziom lipidów w wątrobie
- pomocny przy zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit
- ma wysoką aktywność biologiczną (czy biotyczną)
- zalecany przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych
- pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego
Miód rzepakowy
- zalecany przy leczeniu trzustki, nerek, wrzodów żołądka i dwunastnicy.
- m.in. dzięki największej zawartości glukozy pomaga w leczeniu stanów zapalnych wątroby, woreczka żółciowego i przewodu pokarmowego,
- wspomaga leczenie schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy
- obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie
- polecany przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych
- przyspiesza gojenie ran. W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.
Miód spadziowy
- posiada najwyraźniejszą aktywność bakteriobójczą i antybiotyczną
- niezwykle pomocny w schorzeniach dróg oddechowych (zwłaszcza miód ze spadzi iglastej), działa wykrztuśnie
- działa przeciwzapalnie, wspomaga system odpornościowy człowieka
- spośród innych miodów wyróżnia go bogactwo mikroelementów i pierwiastków śladowych (potas, fosfor, chlor, siarka, wapń, magnez i żelazo), dlatego znakomicie uzupełnia niedobory organizmu
- polecany w schorzeniach przewodu pokarmowego, serca, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia
- zaleca się go osobom pracującym dużo przy komputerze
Miód wielokwiatowy
- ma działanie wielokierunkowe
- doskonale wzmacnia serce dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym
- polecany w stanach alergicznych dróg oddechowych (pomaga znosić i uodparniać się na alergie)
- skuteczny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego
- poleca się podawać dzieciom przy leczeniu przeziębień, grypy, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.
Miód wrzosowy
- wspomaga leczenie choroby przewodu moczowego, kamicy nerkowej i prostaty
- zalecany przy zapaleniu jelit i biegunce
- zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń
Miód leśny
- wzmacnia system nerwowy
- poprawia samopoczucie
- zalecany przy przeziębieniach i schorzeniach na tle alergicznym
Miód faceliowy
- działa pomocniczo przy przeziębieniach i nieżycie żołądka
Miód nawłociowy
- charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną
- polecany jest przy dolegliwościach i schorzeniach dróg moczowych, pęcherza, kamicy nerkowej, prostaty i zapaleniu jelit
- wspomaga leczenie grypy, kataru, przeziębień i biegunek
Miód koniczynowy
- jest pomocny przy zatrzymaniu moczu, w leczeniu biegunek, niedomagań przewodu pokarmowego, zapalenia oskrzeli
- zalecany przy wyczerpaniu nerwowym
- działa wykrztuśnie, napotnie, przeciwzapalnie i moczopędnie
- ze względu na dużą zawartość fruktozy polecany jest przy cukrzycy
Przeczytaj też artykuł o właściwościach leczniczych miodu.
{jcomments on}